FacebookTwitterYoutubeInstagram
Spletni portal za funkcionalnost strani uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo.

Dončić: Enakovredni svetovno priznanim klubom

Dejan Dončić je vodenje Mladinskega nogometnega centra Nogometnega kluba Domžale prevzel lansko poletje. Tudi pod njegovim vodstvom mlajše selekcije domžalskega prvoligaša nadaljujejo z odličnimi rezultati, ki so jih glede na prejšnja leta še nadgradili. O izjemnih uspehih in aktualnih izzivih pa več v spodnjem intervjuju.

Dejan Dončić

Za Mladinskim nogometnim centrom je izjemno uspešno leto 2013. Pomlad je prinesla prvi naslov državnega prvaka pri kadetih.  Tudi ostale selekcije so v svojih prvenstvih končale tik pod vrhom. Kako bi ocenili sezono 2012/2013?
Vsekakor zelo uspešno. Kadeti Darka Birjukova so prvič v zgodovini kluba postali državni prvaki, selekcija Primoža Jeršina do 14 let je zmagala na slovenskem finalu Nike, se uvrstila v finale evropskega prvenstva ter v mali finale svetovnega finala v Manchestru. Vse ostale selekcije so končale v samem vrhu svojih lig in za nami je tako zagotovo ena najboljših sezon v Mladinski nogometni šoli.

Vrhunec leta je zagotovo uvrstitev selekcije do 15 let na svetovni finale Premier Cupa v Manchester, kjer ste v konkurenci največjih klubov na svetu (Milan, Arsenal, Manchester United, Real Madrid, Borussia Dortmund, Internacional…) osvojili izjemno tretje mesto. Ali se slovenska nogometna javnost sploh zaveda, kako velik uspeh ste dosegli v Manchestru?
Za nami je vrhunski dosežek in dejansko smo pokazali, da se lahko povsem enakovredno kosamo z vsemi svetovno priznanimi klubi. Vesel sem, da je to na srečanju ob izteku leta izpostavil tudi predsednik NZS Aleksander Čeferin, saj je uspeh domžalskega mladinskega nogometa pravzaprav uspeh celotnega slovenskega nogometa. Prejeli smo tudi veliko čestitk iz različnih nogometnih strani in lahko rečem, da smo bili pozitivno presenečeni, tako nad odzivom slovenske nogometne stroke kot javnosti.

Ne smemo zanemariti niti Mednarodne lige, v kateri ste v lanski sezoni osvojili prvo mesto v konkurenci ekip do 15 let in drugo mesto v konkurenci ekip do 17 let. V tem tekmovanju uspešno tekmujete tudi v tekoči sezoni. Kako močna in predvsem pomembna je ta liga za mlade nogometaše?
Tudi v Mednarodni ligi smo nanizali kar nekaj izjemnih uspehov. Gre za zelo kakovostno ligo, saj vse ekipe v svojih državah nastopajo v najmočnejši ligi. Tako imamo poleg slovenskih ekip, možnost igrati proti madžarskim (FC Haladas, Zalaegerszegi FC) in avstrijskim (Kapfenberg SV, SK Sturm Graz) vrstnikom, ki razvijajo drugačen slog igre. Tovrstne tekme so tako zelo pomembne tudi za sam razvoj igralcev. V njej tudi letos uspešno nastopamo in nadejamo se ponovitev lanskoletnega uspeha.

Premier Cup

Znova ste uspešno organizirali močan mednaroden turnir Domžale Open 2013. Kako ste zadovoljni z drugo izvedbo omenjenega turnirja in kaj pripravljate za prihodnje leto?

Tako kot s prvo, smo bili tudi z drugo izvedbo turnirja zelo zadovoljni. Osnovni cilj turnirja Domžale Open ostaja isti, torej privabiti dobre ekipe iz različnih držav. V letu 2013 so sodelovali FK Crvena Zvezda, NK Rijeka in NK Žilina. V naslednjem letu pa glede udeležencev pripravljamo prijetno presenečenje.

Za vami so tri leta neprestanega osvajanja lovorik. Generacije igralcev rojenih 1996, 1997 in 1998 Nogometnega kluba Domžale že nekaj časa kraljujejo slovenski nogometni sceni, o čemer priča tudi občutno vodstvo na skupni lestvici kadetov in mladincev, ki so se v letošnji sezoni  okitili tudi z naslovom jesenskega prvaka. Z osvojitvijo naslova mladinskega prvaka bi osvojili še zadnjo manjkajočo lovoriko v mladinskem nogometu. Ali posvečate temu posebno pozornost?
Naš primarni cilj je kakovostno delo, šele nato rezultati, ki dobro delo vedno nagradijo. Zelo smo zadovoljni, da so skoraj vse selekcije jesenski del praktično končale na prvih mestih svojih lig. Nekatere stvari bomo še nadgradili, posebne pozornosti zgolj rezultatu pa ne bomo posvečali.

Tudi starejši dečki so postali jesenski prvaki v Ligi U15 – zahod, kar pomeni, da se Domžalam za srednjeročno prihodnost ni bati. Kakšno pa je stanje pri mlajših selekcijah, ki se preizkušajo v sklopu Medobčinske nogometne zveze Ljubljana?
Za prihodnost domžalskega nogometa se zagotovo ni treba bati. Imamo odlične mlade nogometaše, vendar pa je pred njimi še ogromno dela in seveda tudi odrekanja. V samem vrhu lestvice pa se nahajajo tudi vse mlajše ekipe, ki nastopajo v MNZ lig.

Mladinci NK Domžale

V letošnji sezoni se javno ne objavlja več rezultatov tekem selekcij mlajših od 12 let. Zakaj je prišlo do te odločitve?

Odločitev je sprejela Nogometna zveza Slovenije, predvsem zato, ker so se tako starši, igralci kot tudi trenerji več ukvarjali z rezultati in lestvico kot pa s samo igro. Sam vsekakor pozdravljam to odločitev. Igralci v tej starostni kategoriji se morajo namreč ob igranju nogometa predvsem zabavati.

Poleti je prišlo znotraj Mladinskega nogometnega centra do nekaterih sprememb v trenerskem kadru. Na katere stvari ste najbolj pozorni pri izbiri novih trenerjev?
Pri izbiri trenerjev smo pozorni na tri ključne stvari in sicer na karakter, strokovnost dela in izkušnje.

Tudi pri mladih je izjemno pomemben skavting in krepitev posameznih selekcij z najboljšimi mladimi igralci na slovenskem oziroma regionalnem trgu. Katere kvalitete iščete pri igralcih, ki jih želite pripeljati v klub?
Ključne kvalitete igralcev, ki jih želimo pripeljati k nam, so predvsem karakter in talent.

V MNC NK Domžale vadi tudi nekaj izjemno perspektivnih nogometašev, ki so že tarča največjih evropskih klubov. Na mlade nogometaše in njihove starše vse bolj prežijo tudi nogometni agenti. Kako se v klubu spopadate  s tem in kaj v takšnih primerih svetujete mladim nogometašem in njihovim staršem?  
To je trenutno ena večjih težav celotnega slovenskega in tudi evropskega nogometa. Mi jih skušamo reševati sproti, vsak primer posebej. Vendar pa vsem mladim nogometašem in njihovim staršem svetujemo, da se v druge evropske klube odpravijo, ko so dovolj zreli, da izberejo klub, ki ima prihodnost, predvsem pa, še enkrat poudarjam , da z odhodom ne prehitevajo oziroma, da o tem sploh ne razmišljajo prezgodaj. Seveda pa je pri tem najbolj pomembna vloga staršev, zato s tem apliciram predvsem na njih.

Dejan Dončić

Kakšna je vaša napoved za prihodnje leto in na kateri segment  se boste najbolj osredotočili v letu 2014?

Napoved je uvrstitev v vrh slovenskega nogometa. Segment, na katerega se bomo v prihodnjem letu najbolj osredotočili, pa je strokovno delo in organiziranost mladinske šole.

Ali ima vodja mladinskega pogona prvoligaškega kluba sploh čas za dopust? Kako boste preživeli novoletne praznike in kakšne so vaše želje za leto 2014?
Urnik je res pester, vendar pa si lahko ravno v prihajajočih praznikih privoščim malce dopusta. V petek, 20. decembra smo namreč zaključili s treningi, si s trenerji privoščili malce zabave in se nato vsi odpravili na zaslužen dopust. Moja največja želja je zdravje, kajti vse ostalo je dosegljivo. Le želeti si je treba in se seveda za to tudi truditi. Vsem želim lepe novoletne praznike.

Tekst: Grega Krmavnar
Foto: Lado Vavpetič in Premier Cup

esadmulalic logo    Joma  ELPro

 Logo hitD ToursAS DomžaleMG instalaterstvoTG LOGO BREZ OZADJAMetal profilAvtomehanika KvederOrbim KamnikSalomonLavacoNemecIzolacije PevecvalinanovProairDare Kos s.p.SPC ŠkerjanecGM Jagodiclogoaslani tus logobmcound  chio logo jpg RGB