FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinYoutubeInstagram
Spletni portal za funkcionalnost strani uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo.

Oražem: Izogniti se moramo ligi dveh hitrosti

Drugi reprezentančni odmor smo izkoristili za intervju s športnim direktorjem Matejem Oražmom. Domžalčani so prvo tretjino sezone končali na tretjem mestu, ki je tudi osnovni cilj dvakratnih prvakov v letošnji sezoni. Prvi kadrovik rumenih je ocenil trenutno stanje v najmočnejši slovenski ligi, poletni prestopni rok, zamenjavo na mestu glavnega trenerja, nekaj besed pa je namenil tudi razvoju infrastrukture in mladinski akademiji.

Matej Oražem

Kako ste zadovoljni s prvo tretjino domačega prvenstva?
Ko se potegne črta, smo z opravljenim delom zelo zadovoljni. Evropska zgodba je bila ena najlepših, če ne celo najlepša v klubski zgodovini in tudi v prvenstvu na račun tega nismo izgubili preveč. Še vedno držimo stik z vrhom in smo na poti k uresničitvi pred sezono zastavljenih ciljev.

Zamenjava trenerja je minila mirno, čeprav je bil Luka Elsner na čelu članskega moštva več kot tri leta?
Vsaka menjava na tako pomembnem položaju je za organizacijo velik stres. Na to smo bili pripravljeni in točno smo vedeli, kako se odzvati. Simon je prišel z velikimi pričakovanji in do sedaj jih je v popolnosti upravičil. Imel je težko nalogo, ker je po odhodu Elsnerja zazevala kar precejšnja luknja, a z uvodom v novo ero smo lahko zelo zadovoljni in si obetamo še veliko več v prihodnje.

Matej Oražem

Kako bi ocenili začetek prvenstva z vidika celotne lige in kaj pričakujete v nadaljevanju?
Vsekakor se je potrdilo, da nas čaka izjemno zanimivo prvenstvo, zaskrbljujoče pa je dejstvo, da se je medijska pozornost osredotočila le na dva kluba, ostali pa smo zajeti samo kot nujen sodelujoč faktor in nič več, kar vsekakor ni dobro za razvoj nogometa v Sloveniji. Na vsak način se moramo izogniti ligi dveh hitrosti, še posebej, če sta v boljšem položaju zgolj dva kluba. Na žalost se ta slika odseva tudi na sodniškem kriteriju in prevečkrat ostaja občutek, da so nekateri klubi posvečeni, kar smo na lastni koži občutili tudi v soboto v Mariboru, ko smo bili grobo oškodovani. Glede na razlago glavnega sodnika, da igranja z roko sploh ni bilo in, da je bilo vse čisto, čemur smo verjeli do ogleda počasnih posnetkov, bi bilo povsem normalno, da bi se za svojo napako vsaj opravičil, česar pa realno ne gre pričakovati.

Letošnji poletni prestopni rok je bil precej pester. Ste zadovoljni z opravljenim?
Letošnji prestopni rok je bil eden najbolj aktivnih in pestrih, saj smo na začetku načrtovali tudi malo za naprej, na koncu pa morali reagirati na določene dogodke med samim prestopnim rokom. Še vedno čakamo, da kamerunski reprezentant Kombi Mandjang Mougui pridobi potrebno dokumentacijo za prihod v Slovenijo, ostale aktivnosti pa smo uspešno zaključili.

Marko Alvir

V ekipi ste naredili kar enajst zamenjav, od tega sedem prihodov in štirje odhodi. Ali to pomeni, da se pozimi obeta bolj miren prestopni rok?
To je v tem trenutku zelo težko napovedovati. Ekipa se po menjavi trenerja še malo lovi, obenem pa nekateri igralci, v prvi vrsti so to Jan Repas, Marko Alvir in novinec Jure Matjašič, kažejo izjemne predstave in nedvomno bo tudi pozimi veliko interesa za njihove usluge.

Kenan Horić, Dejan Trajkovski in Matic Črnic so dokaz, da se v Domžalah odlično razvija nogometaše. Prvi je bil ob Kamniški Bistrici najdlje, druga dva pa sta v vsega letu in pol iz Maribora B prišla do slovenske reprezentance in prestopa v tujino?
Tri izjemno lepe in uspešne zgodbe, ki so dokaz sistematičnega in dobrega dela celotnega ustroja kluba. Sem in tja se slučajno še zgodi kakšna eksplozija igralca, v kolikor pa uspe klubu to delati iz leta v leto, pa to kaže na dober sistem in kakovost dela.

Jan Repas

Vidmar, Korun, Horić, Trajkovski, Skubic, Maksimović, Gorenc Stanković, Črnic, Živec, Parker, Ožbolt je enajsterica nogometašev, ki ste jih uspešno plasirali v ugledne evropske klube v zadnjem letu in pol, a ste še vedno v vrhu slovenske lige. Marsikdo se sprašuje, zakaj ne želite eno sezono zadržati igralcev in se boriti za naslov?
Vsekakor je o tem lepo razmišljati, a je potrebno upoštevati tudi določene faktorje, ki niso v popolnosti povezani samo z nami. Vsako posamezno sezono si moramo zagotoviti celoten proračun, saj imamo šibko pomoč lokalne skupnosti in smo brez mecenov in državnih podjetij, ki bi vlagala svoj denar v naš projekt. Naše osnovno poslanstvo je preživetje kluba in dobro delo mladinske akademije. Vsekakor je želja, da v prihodnje bolj odkrito napademo sam vrh lige, a to bo na vrsto prišlo šele takrat, ko bomo za to dovolj zreli. In ponavljam, do tja bomo prišli sami, brez pomoči stricev iz Amerike ali Ukrajine oziroma brez pomoči lokalnih ''šerifov''.

Domžalski stadion je bil v letošnji sezoni že premajhen za tekmo Prve lige Telekom Slovenije. Kako kaže z razvojem na infrastrukturnem področju?
Osnovni dogovor z Občino Domžale in Zavodom za šport in rekreacijo Domžale, da bomo imeli možnost investirati v nova igrišča za trening, je sklenjen. Čakamo le še na prenos zemljišč v upravljanje Zavoda za šport in rekreacijo in sklenitev pogodbe med klubom in zavodom. Ob tem moram poudariti, da komunikacija in usklajevanje z Zavodom za šport in direktorjem Urošem Križaničem poteka na zelo visoki ravni. To dokazuje tudi petkov dobrodelni dogodek v Športni dvorani v Domžalah, ki smo ga pripravili skupaj še z nekaterimi klubi in smo na njem za Osnovno šolo Roje zbrali več kot 11.000 evrov.

UYL

Uspešno trgovanje se nadaljuje tudi v mlajših selekcijah. Maj Rorič je odšel v Inter, Dario Kolobarić v Salzburg, ogromno je zanimanja tudi za nekatere druge igralce. Mladinski nogometni center je že vrsto let najboljša šola v državi in iz leta v leto še napreduje?
Vedno iščemo načine, kako še izboljšati delovanje mladinske akademije. Največja pridobitev bodo nova igrišča, ki bodo omogočala še več treningov in tekem na naravni travnati podlagi, obenem pa pripravljamo tudi načrt, da v naslednjo sezono MNC starta s povsem novimi prostori, kjer bodo naši mladi igralci bivali. Širimo že tako odlično sodelovanje s Srednjo šolo Domžale in ves čas dodatno strokovno dopolnjujemo naše delo. Želja ostaja, da v prihodnje čim več fantov zadržimo do članske selekcije v našem klubu, saj smo sedaj delo dvignili na izjemno visoko raven, primerljivo z večino evropskih držav. Ostaja pa dejstvo, da je v primeru, ko na vrata potrkajo klubi kot so Fiorentina, Inter ali Salzburg, je potrebno o nadaljnjih korakih, tako z vidika kluba kot igralca, krepko premisliti in sprejeti prave odločitve.

Mladinski nogomet ima v Domžalah posebno veljavo, kar je potrdila tudi prva tekma mladinske lige prvakov. 1500 gledalcev je izjemna številka na tekmi mladinskih ekip…
Lepo število gledalcev, izjemno pozitivno vzdušje in odlična tekma. Vsekakor najlepša možna promocija za nogomet in želimo si še več takšnih dogodkov. Prepričan sem, da so fantje kakovostnejši od Čukaričkega in da si bomo izborili napredovanje v naslednji krog. Takrat pa pričakujem polne tribune našega športnega parka.

Tekst: Grega Krmavnar
Foto: Lado Vavpetič

esadmulalic logo  Tark  Joma  ELPro

 Logo hitD ToursAS DomžaleMG instalaterstvoTG LOGO BREZ OZADJAMetal profilAvtomehanika KvederOrbim KamnikSalomonLavacoNemecIzolacije PevecvalinanovProairDare Kos s.p.SPC ŠkerjanecGM Jagodiclogoaslani bmcound