FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinYoutubeInstagram
Spletni portal za funkcionalnost strani uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo.

NKD TV: Garali bomo kot Špartanci

Po koncu jesenskega dela prvenstva smo opravili daljši pogovor s trenerjem članskega moštva Nogometnega kluba Domžale Stevanom Mojsilovićem, ki je 5. decembra praznoval svoj 46. rojstni dan. S srbskim strategom smo se pogovarjali o pravkar končanem jesenskem delu sezone, kronični neučinkovitosti, številnih taktičnih različicah, ki jih je trener uporabljal na tekmah, potencialu domžalske ekipe, odnosu igralcev in želji ter ciljih v spomladanskem delu sezone.

Stevan Mojsilović

S svojimi predstavami ste v jesenskem delu sezone pozitivno presenetili večino slovenske nogometne javnosti. Ali ste z najmlajšo ekipo v prvi slovenski ligi presenetili tudi sami sebe?
Sam nisem presenečen nad našimi dobrimi igrami in rezultati. Morda je presenečena slovenska javnost, kar ni presenetljivo glede na dogodke pred sezono. Klub se je razšel s številnimi izkušenimi in v Sloveniji priznanimi igralci. Prišla je povsem nova ekipa, ki je zelo mlada in s te strani razumem ljudi, da so presenečeni nad nami. Osebno nisem presenečen, ker vem, kaj in koliko smo delali. Pričakoval sem celo, da bodo nekatere stvari tekle še bolje.


Tretje mesto in 35 točk je izjemno lep izkupiček, še posebej, če v obzir vzamemo številne spremembe, ki so se zgodile v poletnem prestopnem roku?
35 točk je zavidljiv dosežek. Ko sem prvega aprila prišel v Domžale, smo imeli na lestvici 32 točk, do konca sezone pa je bilo še devet tekem. Letos smo to mejo že presegli, do konca pa je ostalo še 15 tekem in s tega vidika moramo biti zadovoljni. Po drugi strani pa bi si po prikazanem na igrišču zaslužili deset točk več, vendar o tem je brezpredmetno govoriti. Lestvica nikoli ne laže in trenutno smo na tretjem mestu, ki vodi v Evropo in to je sijajen rezultat te mlade ekipe.

Največja rak rana vašega moštva je bila forma na domačem stadionu. Na desetih tekmah le deset točk, medtem ko ste v gosteh na enajstih tekmah zbrali kar 25 točk in ste v tem pogledu najboljši v ligi?
Edini razlog za ta fenomen je slaba realizacija, ki je bila še posebej izrazita na domačem igrišču. V gosteh smo lažje in hitreje dosegali gole, zapravljali pa smo tudi manj priložnosti. Večinoma smo povedli in potem zapravljali priložnosti. V Domžalah je bilo ravno obratno. V vse tekme smo šli enako in sicer z željo, da čim prej pridemo do gola in da damo gol več od nasprotnika. Vse skupaj je malce nenavadno in imamo tri mesece časa, da popravimo formo na domačem igrišču.  

Stevan Mojsilović

V povprečju ste prejeli točno gol na tekmo in imate za Mariborom ter Celjem tretjo najboljšo obrambo v ligi. Največ težav pa vam je povzročalo doseganje zadetkov (skupaj s Koprom peti napad lige). Zopet smo pri učinkovitosti?
Dosegli smo malo golov. 26 golov je posledica slabe realizacije, še posebej, če v obzir vzamemo, koliko priložnosti smo si pripravili. Morali bi doseči vsaj pet ali deset golov več, kar bi predstavljalo okoli pet odstotkov več izkoriščenih 'stoodstotnih' priložnosti. Na drugi strani smo trdni v obrambi in določeno obdobje smo bili celo tik za Mariborom. Tudi v tem primeru smo prejeli kakšen gol preveč, čeprav je sedaj videti kot da nisem nikoli povsem zadovoljen. Če bi bili tretji tudi po učinkovitosti, bi jesen zagotovo končali na drugem mestu na lestvici. Še naprej bomo trdo delali, odpravljali napake in prepričan sem, da bomo spomladi še veliko boljši.

Če odštejemo avtogol na zadnji tekmi proti Aluminiju, se je na listo strelcev vpisalo kar 17 različnih igralcev. Kakšen zaključek lahko potegnemo ob tem podatku?
Ta podatek mi pravi, da imajo v različnih taktičnih postavitvah, ki smo jih letos uporabili na tekmah, vsi igralci možnost priti do priložnosti za gol. Nekateri sicer le ob prekinitvah, večina pa iz igre in to je sijajno. Na drugi strani pa ne bi bilo slabo, če bi eden ali dva igralca izstopala in bi vsak od njiju dosegel po sedem ali osem golov. To bi se odrazilo tudi na lestvici, vendar kar je, je. Poizkušali bomo tudi v prihodnje obdržati to raznolikost, hkrati pa popraviti še realizacijo. Na koncu moramo imeti med 17 in 20 strelcev, ki bi morali v povprečju doseči tri gole.

Stevan Mojsilović

Na tekmam ste veliko spreminjali udarno enajsterico. Niti enkrat niste dve tekmi zapored začeli z istimi igralci. Ali je to posledica močne konkurence v ekipi?
To je posledica videnega na treningih in taktičnih zamisli pred vsakim naslednjim nasprotnikom. Seveda je pomembno, kako je igralec opravil z delom na zadnji tekmi, a hkrati na odločitev vpliva tudi njegov odnos skozi ves teden do naslednje tekme. Ne dovolim, da je igralec zadovoljen z opravljenim delom, saj to velikokrat privede do tega, da čez teden nekoliko popusti na treningih. Veliko smo preizkušali to jesen. Menjal sem igralce, njihova mesta in predvsem taktične postavitve. Igrali smo od globoke cone do pritiska na nasprotnika in to je igralce ohranjalo budne. Vse to je možno, ker imamo na treningih pravo konkurenco. Igralci lahko sami vidijo, kdo si zasluži mesto v ekipi. Igralcem lahko le čestitam za opravljeno, saj so igrali v različnih taktičnih postavitvah. Velikokrat smo uporabljali več sistemov na eni sami tekmi. Iz obrambe in globoke conske postavitve smo krenili v ubijalske protinapade, nadaljevali s pritiskom, prvenstvo pa smo zaključili z norim pritiskom po celotnem igrišču, zelo daleč od svojih vrat. Naša ekipa je najverjetneje največkrat ujela nasprotnika v prepovedanem položaju. Imamo še veliko rezerv ob prekinitvah in še več pri branjenju le teh. Na koncu koncev moram priznati, da sem izjemno zadovoljen s svojo skupino igralcev, ki je sprejela vse spremembe in inovacije, ki smo jih uvajali tako rekoč iz tekme v tekmo. Po mojem mnenju jim bo to v karieri zelo koristilo. Upam pa tudi, da na naslednjih petnajstih tekmah naši nasprotniki ne bodo imeli odgovora na našo igro in taktične zamisli. Tudi spomladi bomo na vsaki tekmi poizkušali presenetiti nasprotnika s svojo raznolikostjo. Preostale ekipe večinoma igrajo enako, imajo en sistem in igralci znotraj tega ne menjajo mest. Oni pač delajo tako, mi drugače. Kaj je bolje, pa je tema za nekoliko daljšo analizo.


Koliko rezerv ima še ta ekipa in kdaj bi lahko dosegla vrhunec?
Ekipa ima še veliko rezerv. Ena izmed njih, ki se nazorno vidi tudi s tribune, se skriva v številnih tehničnih napakah pri oddaji in sprejemu žoge, predložkih in strelih proti vratom. To so osnove, ki se jih je najlažje naučiti v mlajših selekcijah. Če igralci tega znanja tam ne pridobijo, je to potrebno nadoknaditi sedaj in sicer z veliko ponavljanja za to namenjenih vaj. Tehniko je potrebno dvigniti na višjo raven, saj bomo imeli potem veliko manj napak, kvalitetnejšo igro, veliko več priložnosti in tudi precej boljšo učinkovitost. Imeli bomo več priložnosti, več jih bomo tudi zgrešili, a kljub temu bomo dosegli več golov. Tu je veliko rezerv. Drugič, raznovrstnost igralcev, ki so sposobni igrati na več položajih. Imamo igralce, ki so igrali v tako napadu, v zvezni vrsti, na bočnem položaju kot tudi v zadnji vrsti. Večkrat so zamenjali tudi stran igrišča… Imamo igralce, ki so to delo odlično opravljali in vse bo še veliko boljše v naslednji sezoni, če bo večina igralcev ostala pri nas. Postali bomo polivalentna ekipa, ki bo igrala tako rekoč mali nogomet, kjer se mesta neprestano menjajo, igralci znajo igrati z žogo, poleg tega se tudi odlično branijo. Nekaj podobnega smo igrali na zadnjih dveh tekmah proti Mariboru ter Aluminiju in tukaj je še precej prostora za napredovanje. Tretjič, pripravljenost igralcev in njihova disciplina ter odgovornost. Podrediti se morajo moštvu in sprejeti vse naloge, ki jih dobijo s strani trenerja. Nihče ni neposredno oporekal mojim idejam, čeprav so te igralce na trenutke zagotovo presenetile. Vse zahteva so dobro opravili in to je velika vrednost teh igralcev. Imajo močan karakter in še nikoli v karieri nisem imel priložnost voditi tako disciplinirane in uslužne ekipe. To je odlična osnova za uspešno kariero in v vseh razgovorih z njimi jih naprošam, da ohranijo to kvaliteto in da ostanejo pametni in delavni. Prišel je december in igralcem je težko nadaljevati s treningi, saj so vsi ostali kolegi že na dopustu. Težko jim je sprejeti, da po odlično opravljenem jesenskem delu sezone, še ne smejo na dopust. Cilj je, da najdemo naše rezerve in jih izkoristimo decembra, med zimskimi pripravami in celotnim spomladanskim delom sezone ter potem maja potegnemo črto in poberemo sadove našega dela. Trenutno smo šele na polovici.

Stevan Mojsilović

Ko ste aprila prišli na trenersko mesto, ste dejali, da bi radi pustili trenerski rokopis na domžalski igri. To vam je uspelo in verjetno ste s prvimi osmimi meseci službovanja ob Kamniški Bistrici zadovoljni?
Ljudje, nogometni strokovnjaki in mediji trdijo, da sem pustil trenerski rokopis na ekipi in tudi sam sem mnenja, da se moj rokopis vidi. Ta je predvsem očiten pri številnih različnih taktičnih postavitvah, ki smo jih pokazali. Celotna zasluga gre izjemni disciplini in predanosti fantov. Trener si lahko zamisli in preizkuša marsikaj, vendar brez discipline na igrišču ne bi bilo ničesar. Igralci mi omogočajo, da na taktičnem področju delam, kar hočem in na moje zadovoljstvo bomo lahko nadaljevali s tem tudi spomladi. Vidim, da so tudi igralci pripravljeni na nove ideje, da sami sebe analizirajo in da sami sebi delajo programe dela. Ob analizah tekem se posvetujejo s strokovnim vodstvom. Za marsikatero tekmo so kar sami analizirali tekmeca, mi v strokovnem štabu pa smo le sedeli, poslušali in postavljali vprašanja. To je bil naš način priprave na tekmo. Ne vem in me tudi ne zanima, kako delajo drugi, ampak naš način dela, ki so igralci sprejeli, je sijajen in sedaj od njega ne smemo odstopiti. Ne smemo zavirati, ni razlogov za predah. Čas za dopust bo že prišel. Začeli smo določen proces, a igralci so še mladi in ga morda ne razumejo. Morda pričakujejo, da jih bomo trepljali po ramenih in da bodo živeli na opravljenem delu. Ne, sedaj morajo le še nadaljevati s trdim delom. Tudi če gredo drugi na dopust, bomo mi nadaljevali z delom in garali kot Špartanci. Ko se bomo pomerili s tistimi, ki sedaj počivajo in živijo ter trenirajo po barih in diskotekah, ni dvoma kdo bo zmagal. Takrat bomo prišli do pravega zadovoljstva. Ne moremo že sedaj obirati plodov našega dela, če še ničesar nismo dokončali. Ni še čas za zadovoljstvo in nogomet je težak posel. Vsi smo javne osebnosti, veliko se pojavljamo na televiziji, v časopisih in moramo skrbeti za svojo podobo. Kdor se preveč začne ukvarjati s to stranjo nogometa, hitro zaide na napačno pot. Tisti, ki spoznajo, da je dovolj časa za vse in da je potrebno vse stvari opravljati umirjeno ter trdo delati, bodo zagotovo uspeli v karieri. V teh dneh se igralcem trudim to dopovedati, na drugi strani pa od kluba pričakujem, da bo naredil vse, da se bodo igralci na božično-novoletne praznike in zimski odmor odpravili zadovoljni in da bodo lahko preživeli lepe trenutke s svojimi družinami.


Kakšen so vaše želje za spomladanski del sezone?
Prva želja je, da vsi zdravi odidemo in na zimski odmor in da se potem zdravi in spočiti januarja tudi vrnemo na priprave. Ne smemo se trepljati po ramenih in si reči, delali smo dobro, ampak moramo nadaljevati s trdim delom. Hočemo še več, narediti moramo še korak naprej. Ni pomembno, kaj bodo dejali novinarji, čeprav je vedno lepše, da o nas govorijo pozitivno. Ni pomembno, kje smo na lestvici, čeprav je vedno lepše biti tretji kot sedmi. Pomembno je, da smo mi zadovoljni z opravljenim delom. Odprti moramo biti za nova znanja in novo učenje. Dokler bom jaz trener, bomo delali s takšno filozofijo, saj ta na koncu prinaša zadovoljstvo. Če pogledam z distance, bo teh šest mesecev do konca sezone hitro minilo in komaj čakam to obdobje, saj nas znova čaka veliko novega. Imam srečo, da se rad učim od svojim igralcev, tako na pozitivnih kot tudi negativnih stvareh. To so nova znanja, nove radosti, nova zadovoljstva in kar je meni najbolj ljubo, nova vznemirjenja. Za te stvari se trenira in živi.

Sedaj ste že dodobra spoznali Slovenijo. Kako ste se privadili na življenje v Domžalah?
Slovenci nimajo težav z menoj in jaz nimam težav z njimi. Tukaj je prelepo in ljudje so na vsakem koraku dobronamerni in gostoljubni. Sedaj me že prepoznajo, tako da sem še veliko bolj domač. Ohranite mir, saj se da v Sloveniji lepo živeti. Za nekoga, ki večino časa preživi na trasi dom – stadion in nima velikih zahtev, je v Sloveniji prelepo. Moram se zahvaliti vsem ljudem v klubu in seveda tudi vsem ostalim v okolici.  

Petega decembra se praznovali rojstni dan. Kakšne so vaše želje ob tem osebnem prazniku?
Ob rojstnem dnevu nimam posebnih želja. Želim si le, da bom živel vsaj še naslednji 46 let. Ob tej priložnosti vas vabim, da skupaj preživimo 92. rojstni dan. (smeh)

Tekst: Grega Krmavnar
Foto: Lado Vavpetič
Video: Sedo Rošić

esadmulalic logo  Tark  Joma  ELPro

 Logo hitD ToursAS DomžaleMG instalaterstvoTG LOGO BREZ OZADJAMetal profilAvtomehanika KvederOrbim KamnikSalomonLavacoNemecIzolacije PevecvalinanovProairDare Kos s.p.SPC ŠkerjanecGM Jagodiclogoaslani bmcound