FacebookTwitterYoutubeInstagram
Spletni portal za funkcionalnost strani uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo.

Rožman: Vrednote so gonilna sila kluba

Za Nogometnim klubom Domžale je ena najuspešnejših sezon v 97-letni zgodovini obstoja. Na evropskem prizorišču so rumeni uspeli vzeti nov veliki skalp in to pred rekordnim številom gledalcev na domači tekmi (Stadion Stožice, 8458 gledalcev). Po nemškem Stuttgartu so na eni tekmi uspeli premagati še angleški West Ham in so edina slovenska ekipa, ki je uspela premagati člana elitnih Bundeslige in Premier lige. V nadaljevanju sezone je prišlo do zamenjave trenerja. Po treh letih je klub zapustil Luka Elsner, na njegovo mesto pa je prišel Simon Rožman. 34-letni Štorčan je dosegel vse zastavljene cilje in jih z osvojitvijo pokala Slovenije tudi presegel. Zanj je bila to prva lovorika v trenerski karieri, za klub pa že šesta v zadnjih desetih letih. Nogometni klub Domžale je tako drugi najuspešnejši klub v Sloveniji v zadnjem desetletju.

Ali ste že uspeli zbrati misli po zmagoslavju v Kopru? Kako gledate na ta uspeh po nekaj prespanih nočeh?
Občutki so krasni. Naredili smo tisto, kar smo si vsi v klubu neizmerno želeli in energija igralcev na tekmi je bila neverjetna. Fantje so odigrali pravo tekmo v najpomembnejšem trenutku. Pričakovano ni bila lepa na oko, je bila pa vsebinsko dorečena in zagotovo mi bo ostala v lepem spominu.

Sicer podatka nismo uspeli do potankosti preverili, ampak verjetno ste pri 34 letih najmlajši trener, ki je v Sloveniji osvojil lovoriko? Kakšni so občutki ob vaši prvi lovoriki v trenerski karieri?
V naši zgodbi so osebni mejniki nepomembni. Meni je najbolj pomembno, da so igralci v zgodbi uživali in da se jim je trud ter garanje v spomladanskem delu povrnil v obliki velike nagrade, osvojitve slovenskega pokala, kar je vse prej kot majhna stvar. Prav tako me veseli iskreno veselje naših privržencev, ki so nam stali ob strani. Ni jih največ, so pa pristni. Ne skrivam, da so občutki izjemni in da so emocije prišle na dan. Osvojena lovorika je tudi posledica predhodnega dela vseh vpletenih. Velik poklon gre sodelavcem, ki so strokovno, timsko, predano in garaško opravili svoje delo; za kar sem jim zelo hvaležen.

67 rozman ol20170531

Ekipo ste prevzeli v septembru in nemudoma uveljavili svoj slog igre. Do konca jeseni je šlo vse kot po maslu, pomlad pa je bila veliko bolj zahtevna. Kako bi ocenili celotno sezono?
Za nami je zelo zahtevna sezona. Na samem začetku smo oziroma so igralci z Luko na čelu naredili največji uspeh kluba do sedaj v Evropi. Prišlo je do prodaje treh nosilcev igre iz takratnega obdobja in potem še do zamenjave trenerja, kar vselej prinese določene spremembe. Z igralci smo se hitro ujeli in v jesenskem delu ''leteli'' po igrišču. Kvalitetno opravljeno delo so opazili tudi v tujini in v zimskem premoru smo s prestopi na višjo raven spravili še štiri fante. Spomladanski del je priložnost ponudil novim igralcem in z mojega vidika je bil tudi drugi del sezone dober. Če nam nekajkrat nebi zatajila realizacija, bi se dobre igre poplačale tudi v rezultatskem smislu. Vsebina, strategija in kvaliteta so bile vidne. Tudi v manj prijetnih trenutkih smo se pravilno odločali in na koncu smo nagrado dobili z zmagoslavjem v pokalnem tekmovanju. V ekipi imamo kar štiri reprezentante Slovenije in še tri igralce v mladi izbrani vrsti Slovenije. Naredili smo ogromen korak naprej na infrastrukturnem področju in na področju pogojev za trening za naslednjo sezono, saj v klubu pripravljamo nov trening center. Na odmor odhajamo utrujeni, veseli, a hkrati zelo motivirani in ambiciozni za naprej.

V letošnji sezoni ste uresničili vse zastavljene cilje in jih še presegli. Uvrstili ste se v Evropo, poskrbeli za nekaj odmevnih prestopov in na koncu osvojili še lovoriko. Nekateri klubu očitajo premalo ambicioznosti, ampak uskladiti vse te cilje verjetno kaže na največjo možno ambicioznost?
Veliko klubov izgori v tekmovalni ambiciji in imajo posledično težave. Strategija našega kluba je povsem jasna, tako kot je to praksa tudi v vseh urejenih poslovnih in drugih sistemih. Imamo jasne cilje, strateško rangirane, večplastne in hkrati usmerjene v obstoj in predvsem nadaljnji razvoj kluba. Skozi obdobje jih poskušamo realizirati, na poti pa se srečujemo z marsikatero prepreko. V sistemu vlada jasna hierarhija in imamo dobre odnose, kar je osnova delovanja. Postajamo institucija. Vodstvo kluba je realno in ne spreminja ciljev ter odločitev na podlagi emocij, ampak na podlagi razuma. Po operativni plati imamo izjemno mlad kolektiv, ki je tudi neizmerno tekmovalno ambiciozen in na drugi strani igralce, ki so lačni napredka in jih ob veliki količini dela zagotovo čaka lepa prihodnost.

23 rozman kacicnik orazem ol20170531

Kaj vam pomeni dejstvo, da ima kar sedem vaših igralcev reprezentančne obveznosti?
Dokaz, da imamo odlično nogometno akademijo, dobre trenerje in ostale strokovne delavce, ki sodelujejo pri razvoju igralcev. Dokaz, da imamo v obstoječih igralcih potencial. Dokaz, da smo skozi celotno sezono pokazali dobre igre, igrali zelo dinamično, napadalno in da je viden napredek igralcev. Hkrati je to odgovornost, da tudi v prihodnje poskrbimo za karierne načrte igralcev in obveznost, da delamo še več in bolje.

Očitali so vam svojeglavost in pretirano vztrajanje pri lepi igri. V finalu pokala ste pokazali, da znate biti tudi pragmatični in igrati na rezultat. Kaj lahko pričakujemo v prihodnji sezoni?
Glede na to, da so cilji za naslednjo sezono nespremenjeni, lahko pričakujete absolutno vztrajanje pri razvoju igralcev, napadalnemu stilu igre in še večji dinamiki. Rezultat mora biti posledica vsebine na igrišču.

Poletnega odmora bo konec že 10. junija, ko pričnete s pripravami na novo sezono. Kako boste preživeli odmor?
Odmora praktično ne bo, saj je potrebno temeljito analizirati preteklo sezono, hkrati pa s strokovnim timom narediti načrte za naslednjo. S športnim direktorjem imava v tem trenutku veliko dela. Vseeno si bom privoščil krajši oddih za regeneracijo telesa in uma.

32 rozman ol20170531

Priprave bodo kratke, saj vas prva evropska tekma čaka že 29. junija. Kako bodo potekale in kakšne so vaše želje na žrebu, ki bo 19. junija v Nyonu?
Priprave bodo kratke in intenzivne. Opravili jih bomo v domačem okolju. Nadaljevali bomo s progresivnim delom v smislu telesne priprave. Glede na to, da smo pozimi selekcionirali ekipo za Evropo, ne pričakujem težav na taktičnem področju. Na žrebu bi se v prvem krogu kvalifikacij želel izogniti ekipam z zahtevno logistiko potovanja. Dejstvo je, da bo potrebno za najmanj ponovitev lanskega uspeha premagati dve dobri ekipi.

Kmalu boste začeli svojo prvo polno sezono na mestu trenerja v Domžalah. Kako je biti član rumene družine?
Klub so ljudje v njem. Vsi imamo vse pogoje, da dodajamo znanje, inovacije in energijo v urejen sistem. Pravila so jasna in ni prostora za ego ali polovičarstvo. Obkrožajo me strokovno podkovani sodelavci, lojalni, delavni ter ambiciozni. Igralci imajo vse pogoje za razvoj. Upam in verjamem, da bodo vrednote še naprej gonilna sila kluba.

Besedilo: Grega Krmavnar
Foto: Lado Vavpetič

esadmulalic logo    Joma  ELPro

 Logo hitD ToursAS DomžaleMG instalaterstvoTG LOGO BREZ OZADJAMetal profilAvtomehanika KvederOrbim KamnikSalomonLavacoNemecIzolacije PevecvalinanovProairDare Kos s.p.SPC ŠkerjanecGM Jagodiclogoaslani tus logobmcound  chio logo jpg RGB