FacebookTwitterYoutubeInstagram
Spletni portal za funkcionalnost strani uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo.

Intervju z Adamom Gnezdo Čerinom po končani sezoni

Pravkar končano tekmovanje Prve lige Telekom Slovenije je za mladega vezista Adama Gnezdo Čerina prineslo sezono, v kateri se je uveljavil kot standardni člen začetne enajsterice in s svojimi imenitmimi predstavami močno opozoril nase. 19-letni nadarjeni vezist je med drugim sklenil vtise po prvi sezoni v članski selekciji, se spomnil vpoklica v reprezentanco Slovenije in izrazil želje za prihajajoča evropska tekmovanja. 

nkd 3 cerin

Dolga in naporna sezona se je v soboto zaključila. Osvojili ste končno tretje mesto in se s tem uvrstili v evropska tekmovanja. Kako ste sezono videli vi?

Da, sezona je bila res dolga. Začela se je sicer malce žalostno, saj smo bili po izpadu proti Ufi močno potrti. Želeli smo si več, zato nas je hitro slovo prizadelo. V jesenskem delu smo prikazali dobre, solidne predstave. Tudi ko nam ni šlo, smo pokazali naš karakter in se na vsaki tekmi borili do konca, kar je po mojem mnenju moštvo mentalno okrepilo. V zimskem premoru smo nato prestavili v višjo prestavo in priprave oddelali resnično vrhunsko. Naše trdo delo in trud sta se obrestovala v spomladanskem delu, ko se je naša krivulja premaknila močno navzgor, kar potrjujo tudi naši dosežki v drugi polovici sezone. Torej, če bi moral oceniti sezono kot celoto, je bila uspešna in v spominu mi bo ostala še dolgo. 

Temu pa bo zagotovo pripomogel tudi vaš individualni uspeh. V enem letu ste praktično iz mladinske selekcije prestopili v člansko in postali standardni člen udarne enajsterice rumenih. Na igrišču ste preživeli neverjetnih 3014 minut, kar je tretji dosežek Prve lige, ob tem pa dosegli sedem zadetkov.

Prehod iz mladinske v člansko kategorijo je v nogometu ena izmed najbolj zahtevnih stvari. V mladinskih ligah je tempo še nekoliko počasnejši, med člani pa je to popolnoma nova dimenzija igre. Na tem mestu se moram zahvaliti tudi trenerju Simonu Rožmanu in celotnemu strokovnemu štabu, mojim soigralcem in vsem ostalim članom kluba, ki so mi pomagali pri omenjenem prehodu med selekcijami. Z njihovo pomočjo je bila vključitev v člansko kategorijo veliko lažja. Z delom in trudom, ki sem ga vložil v vsak trening in pokazal na vsaki tekmi, sem si tudi prislužil zaupanje trenerjev, posledično pa sem bil deležen tudi večje minutaže. Ta pa je potem tudi neposredno vplivala na to, da sem se na igrišču z vsako tekmo počutil boljše. 

Kako pa pri svojem napredku vidite pomoč ostalih soigralcev?

Pri privajanju na članski nivo so mi pomagali prav vsi igralci. Vsak izmed njih je bil v svoji karieri že v teh čevljih, zato vsi vedo, da prehod ni lahek. Zagotovo pa bi izpostavil izkušenega Senijada Ibričića, ki je pravi vodja slačilnice. Senijad je pravi kapetan in mi pri morebitnih dilemah pomaga tako sedaj, kot mi je recimo že v lanski sezoni, ko sem bil še sam mladinec. Pomagati je pripravljen v praktično vsakem trenutku — tako na igrišču kot ob njem. Je izjemen igralec in človek, zato smo lahko ponosni, da imamo v moštvu takega posameznika kot je on. 

nkd 14

V pretekli sezoni ste bili vpoklicani tudi v člansko reprezentanco Slovenije. To vam je uspelo že v krstni sezoni v članski selekciji. 

Tako hitrega vpoklica v člansko reprezentanco res nisem pričakoval, zato sem bil ob objavi selektorjevega seznama marca letos še toliko bolj vesel. To je eden boljših dosežkov v moji karieri. Selektorjeva odločitev, da me uvrsti v reprezentanco za tako pomembne tekme,a je zame potrditev, da delam dobro in da je moj trud opažen, posledično pa tudi poplačan. Biti v družbi vseh najboljših slovenskih nogometašev je bila zame ogromna čast, zato upam, da bo tovrstnih vpoklicev v izbrano vrsto Slovenije v prihodnosti še več. 

Že junija boste znova nadeli dres s slovenskim grbom, saj ste vpoklicani v reprezentanco do 21 let. Junija vas čakata dve prijateljski tekmi, najprej s Švico, nato sledi obračun z Gruzijo. Se že veselite novega vpoklica in ponovnega srečanja z vrstniki?

Izjemno se razveselim čisto vsakega vpoklica v slovensko reprezentanco, ne glede na to, da gre za člansko ekipo, selekcijo U21 ali pa je bil to v preteklosti vpoklic za reprezentanco mlajših selekcij. Igrati za Slovenijo je nekaj posebnega in prepričan sem, da vsak nogometaš sanja o tem, da bo zaigral za svojo državo.Povabila selektorja Primoža Glihe sem se razveselil, zato se bom reprezentančne akcije udeležil in na igrišču dal vse od sebe ter skušal na ta način pomagati ekipi do čimboljšega rezultata. 

Po reprezentančni akciji se bodo kmalu pričele klubske obveznosti, zato prav dolgega počitka ne bo. Mogoče že pogledujete proti naslednji sezoni Domžal?

Trenutno je prioriteta predvsem nekaj počitka. Minula sezona je bila res dolga in naporna, zato želim nekaj prostih dni maksimalno izkoristiti. V nedeljo sledi zbor reprezentance do 21 let, nato pa se drugi teden junija resda že pričnejo priprave na naslednjo sezono. Potreben bo hiter preklop, a dobro je, da od zadnje tekme ni minilo preveč časa, zato bo spomin še dokaj svež. Vsak nogometaš tudi v času počitka skrbi zase in vzdržuje svojo telesno pripravljenost. Že v zimskem pripravljalnem obdobju smo izpolnili zastavljen program kar se tiče vzdrževanja fizične pripravljenosti, nato pa smo tekom spomladanskega dela stopnjevali svoj tempo. Verjetno bo potrebna le kratka obnova kakšnega kondicijskega treninga, sicer pa mislim, da smo dobro pripravljeni na nove izzive. 

nkd 13 cerin

Med slednje pa sodi tudi nastopanje v evropskih tekmovanjih, ki vas čaka že julija. V lanski sezoni ste prvič izkusili ta tekmovalni nivo. Kakšna so vaša pričakovanja pred vnovičnimi preizkušnjami v evropskih kvalifikacijah?

Evropska tekmovanja že sama po sebi predstavljajo velik motiv. Ponujajo možnost dokazovanja na veliko širši ravni, zato sem prepričan, da bomo prav vsi dali od sebe svoj maksimum. Kar se tiče naših predstav v Evropi, mora biti naše vodilo predvsem všečna, atraktivna in dinamična nogometna igra, v kateri bi uživali in se zabavali tudi gledalci. Seveda pa bo pomemben tudi rezultat, ki se nam je lani za malenkost nekako izmuznil. Prav temu smo posvetili tudi dobršen del pravkar zaključene sezone, tako da smo v tem pogledu sedaj nekoliko bolj izkušeni in vemo, kaj je potrebno za uspeh. Seveda pa bo najbolj pomembno, da gremo iz tekme v tekmo in ne prehitevamo. Na vsaki tekmi bo potrebno dati vse od sebe. Verjamem, da se bomo na vsa srečanja dobro pripravili in se prikazali v najboljši možni luči. 

Čeprav se je sezona za člansko selekcijo že končala, pa bodo jutri s finalom pokala proti Mariboru z nadvse uspešnim letom zaključili tudi mladinci. Lani ste bili v vrsti mladinske selekcije, ki je v finalu pokala visoko premagala Aluminij, tudi vi. Kako se spominjate tega dosežka?

Lanski finale pokala je izredno lep spomin. Nadvse lepo je bilo osvojiti pokal z nekaterimi vrstniki, s katerimi smo skupaj igrali vrsto let. Pokalna lovorika je bila zame pika na i mojemu mladinskemu stažu, hkrati pa končna nagrada za delo v vseh mlajših selekcijah, tako mladinski kot kadetski. Vse te uvrstitve Domžal v finale pokala, pa nenazadnje tudi letošnja uspešna sezona, v kateri so bili naši mladinci res izvrstni in so osvojili naslov prvaka, so dokazatelj, da se v Domžalah odlično dela z mladimi igralci. Mladinci imajo jutri izjemno priložnost, da že tako uspešno sezono nadgradijo še z eno lovoriko. Kažejo izjemen potencial, kvaliteto in željo, s čimer lahko premagajo vsakogar. Pred finalno tekmo jim želim res veliko sreče in močno upam, da jim uspe.

esadmulalic logo    Joma  ELPro

 Logo hitD ToursAS DomžaleMG instalaterstvoTG LOGO BREZ OZADJAMetal profilAvtomehanika KvederOrbim KamnikSalomonLavacoNemecIzolacije PevecvalinanovProairDare Kos s.p.SPC ŠkerjanecGM Jagodiclogoaslani tus logobmcound  chio logo jpg RGB