FacebookTwitterYoutubeInstagram
Spletni portal za funkcionalnost strani uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo.

Intervju s trenerjem Simonom Rožmanom po zaključeni sezoni

Na polovici premora med pravkar končano sezono in začetkom priprav za naslednjo si je čas za strnitev misli o zadnjem tekmovalnem letu vzel trener Simon Rožman. Ozrl se je na odličen spomladanski del, v katerem so bili rumeni najboljša ekipa prvenstva, razkril načrte za tekmovalni premor, obenem pa že pogleduje k začetku priprav za naslednjo sezono. 

nkd 5 rozman

Sezona je končana, po njej vam lahko znova čestitamo za osvojeno tretje mesto, priigrano Evropo in naziv naj ekipe spomladanskega dela. Kako bi minulo tekmovalno leto ocenili v splošnem?

Oceno bi razdelil na tri dele. Najprej smo bili osredotočeni na evropsko poletje, kjer smo bili na maksimumu in na igrišču izgledali zelo dobro. Žal nam ni uspelo narediti rezultatskega presežka, čeprav smo bili le nekaj minut oddaljeni od tega. Sledil je težji jesenski del po končani Evropi in prodajah ključnih igralcev. Potrebovali smo precej časa, da smo stvari spet spravili v red. Spomladanski del je bil nato zelo dober, ujeli smo kontinuiteto iger, igralci so uživali na igrišču in lepo je bilo spremljati razvoj ekipe in posameznikov. Na koncu smo naredili vse, kar smo si zadali in zato je občutek zelo dober. Sezono so obeležili tudi drugi uspešno realizirani cilji – dokončen razvoj mladih nogometašev, vključevanje produktov našega Mladinskega nogometnega centra, napredovali smo tudi na ostalih področjih.

Večkrat ste ponavljali, da bo najpomembnejša stvar, ki jo boste iskali v tem drugem delu, konstantnost iger. Kako ste zadovoljni s tem segmentom?

Igre v spomladanskem delu me navdajajo z optimizmom za evropsko poletje. V vseh fazah igre imamo jasno sliko in dobro kvaliteto izvedbe. Igralci so zelo željni dokazovanja, igrali so na visokem nivoju, individualno napredujejo in niso samo skupina igralcev, ampak pravi tim, kar je osnova za dober rezultat.

Na katerem področju ste v drugem delu opazili največji napredek v moštvu?

Fizična priprava je bila spet na zgornjih limitah, izboljšala se je disciplina v igri v fazi obrambe, popravili smo igro v fazi obrambe ob prekinitvah. Faza napada in kreativnost sta že dlje časa na nivoju, a je treba za uspeh sestaviti vse omenjeno.

Katere pozitivne stvari boste iztisnili iz te sezone in jih skušali prenesti v naslednjo?

Želimo biti že naprej »trmasti« pri uveljavljanju svoje filozofije. Imamo prepoznavni model igre, do potankosti izdelan koncept dela, vključili smo tudi natančen analitičen monitoring trenažnega procesa, ki nam omogoča še večjo natančnost in podrobnost v našem vsakdanjem delu.

nkd

V vašem načinu dela se je znova izkazala plejada mladih, med katerimi izstopatjo predvsem Adam Gnezda Čerin, Shamar Nicholson in Matija Rom, ki so bili med najbolj standardnimi nogometaši domžalskega moštva. Kako gledate na njihov razvoj?

Verjamite, da je več na strani igralcev, kot na strani mene ali mojih sodelavcev. Trenerski tim bo vselej po najboljših močeh, znanju in izkušnjah nudil maksimalno pomoč v razvoju vsakega posameznika. Če se potencial združi z delavnostjo, potem produktov ne bo (z)manjkalo. Vedno sledimo tudi temu cilju kluba in nam zaenkrat zelo dobro uspeva. Ko se ozrem v prihodnost, sem zelo optimističen.

Naslednja sezona se že hitro začenja, časa med koncem sezone in pripravami za naslednjo je zelo malo. Kaj bo v dveh tednih počitka od zelenic ključnega tako za vas kot tudi za igralce?

Za igralce je pomembno predvsem to, da se popolnoma odklopijo, pozdravijo mikro poškodbe, mentalno spočijejo in se pripravijo na presežek v naslednji sezoni. S sodelavci prav tako potrebujemo počitek, ker je bila sezona naporna, čeprav se navzven morda ne zdi. Naredili smo veliko delo, na kar smo lahko ponosni. Analiza je narejena, programi pa že pripravljeni. Najpomembneje je, da lahko mirno pričakamo začetek priprav.

Najprej vas čakajo kvalifikacije za evropsko ligo, s katero imate že nekaj izkušenj. Kako pričakujete novi ciklus evropskih tekem?

Od prvega dneva priprav bo potrebno usmeriti vso energijo v popolnost v vseh elementih. Večina dela je opravljena skozi spomladanski del, v tako kratkem času pripravljalnega obdobja se ne da narediti čudežev. Ekipo bomo tudi malce kadrovsko osvežili in dodali konkurenco. Prepričan sem, da bo moštvo optimalno pripravljeno in da nas čaka uspešno poletje. Bo pa seveda potrebne tudi nekaj sreče pri žrebu, navsezadnje lahko že v prvem krogu naletimo na zelo močne tekmece, katerih proračun se meri v nekajkratnikih našega.

nkd 5

Ključna za naslednjo sezono bo nedvomno tudi sestava moštva, kjer bo zagotovo nekaj odhodov in posledično tudi prihodov. Kako daleč so aktivnosti stekle že na tem področju?

Skavting in selekcioniranje selekcije intenzivno potekata že pol leta in verjamem, da nam bo uspelo sestaviti konkurečno ekipo, ki bo lahko v naslednji sezoni realizirala vse tri cilje kluba - kot vsako leto do sedaj. To so rezultatski, produkcijski in prodajni. Okostje ekipe je sestavljeno, verjamem, da nam bo s športnim direktorjem uspelo dodati željne, kakovostne in karakterne igralce. Normalno, da bo kdo od igralcev tudi zapustil klub, to je tudi del našega vsakdana. Vse akivnosti pa so sicer v polnem teku in blizu realizacije. 

 Pred dnevi ste s klubom sklenili novo pogodbo, ki nima datuma poteka, kar je izredna redkost v nogometu, pa tudi nasploh v športu. Kako se počutite, ko veste, da imate tako močno zaupanje vodstva?

Gre za medsebojno spoštovanje in jasnost kompetenc ter odgovornosti že od prvega dneva našega sodelovanja. Realizacija ciljev in medsebojni odnosi so tisti, ki oddebelijo ali odžagajo vejo, na kateri sedimo. Imamo dolgoročno vizijo, ki jo moramo kratkoročno (vsako leto) dokazovati. Vodstvo je pokazalo veličino in spoštovanje takrat, ko nam morda ni šlo vse po načrtih, za kar sem zelo hvaležen predvsem predsedniku in športnemu direktorju, s katerima odlično sodelujemo. Sem pa zelo vesel, da se skupaj vsako leto izboljšujemo oz. rastemo na vseh področjih našega delovanja in to nam daje motiv za naprej.

Kateri so glavni izzivi, ki se jih osebno veselite v prihodnji sezoni?

Izzivov je veliko. Zadovoljil pa bi me presežek (smeh).

esadmulalic logo    Joma  ELPro

 CRGP logo Logo hitD ToursAS DomžaleMG instalaterstvoTG LOGO BREZ OZADJAMetal profilAvtomehanika KvederOrbim KamnikSalomonLavacoNemecIzolacije Pevecvalinanov ProairDare Kos s.p.SPC ŠkerjanecGM Jagodicaslani bmc ound   chio logo jpg RGB