FacebookTwitterYoutubeInstagram
Spletni portal za funkcionalnost strani uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo.

KOMENTAR: Zakaj smo mnogo več kot spretni

Ob prebiranju prispevka Gorazda Nejedlyja v današnjem Nedelu se mi je zastavil izziv. Kako tudi popolnemu nogometnemu analfabetu, kot je g. Nejedly, predstaviti, zakaj je MNC NK Domžale v zadnjih letih daleč najuspešnejša in najboljša mladinska nogometna šola v Sloveniji. Zakaj najboljši mladi nogometaši želijo biti del naše zgodbe, zakaj delo in dosežke naše nogometne akademije cenijo povsod po Evropi in predvsem zakaj nekateri na domači nogometni sceni to tako težko razumejo in se s tem nikakor ne morejo sprijazniti.

nkd 14

Kot vedno se vse začne in konča pri denarju. V analizi primerljivih klubov - tako pri nas kot širom Evrope, smo ugotovili, da je odstotek proračuna, namenjen mladinski akademiji, pri nas daleč največji. Krepko preko 500.000 € na leto stane pogon, ki je samo v zadnjih nekaj letih uspel izbrusiti preštevilne slovenske in tuje talente ter jih uspel plasirati v močnejše, predvsem pa bogatejše klube širom Evrope. Gre za vložek, ki se ga ne bi sramovali v mnogo številčnejših sredinah, kjer se prav tako ponašajo z dobrim delom mladinske šole. Kljub temu pa je to zgolj osnova.

V praksi imajo največjo vlogo pri razvoju mladih nogometašev ljudje, ki dnevno delajo in skrbijo za naše mlade igralce. V našem klubu v okviru mladinske šole dela 24 izključno nogometnih trenerjev. Vsaka selekcija ima na voljo glavnega trenerja in pomočnika, ki sta prisotna na vsakem treningu. Poleg tega imamo dva klubska trenerja za fizično pripravo, z enim specialistom sodelujemo redno tudi izven klubskega programa obenem pa poteka odlično sodelovanje tudi z vodilnimi zasebnimi institucijami v Sloveniji, ki se ukvarjajo z individualno fizično pripravo športnikov, GSC in Vigor. V okviru Akademije NK Domžale, ki je edina prava nogometna akademija v Sloveniji, za njih skrbita tehnični vodja Akademije in seveda nepogrešljivi vzdrževalec. Maksimalna kapaciteta Akademije je 26 postelj, a je redko polno zapolnjena, ker želimo svojim varovancem ponuditi tudi primerno stopnjo udobja. Nogometašem zagotavljamo zdrave zajtrke in prigrizke, obenem pa imajo dnevno v restavraciji tudi dva zdrava in topla obroka. Ekskluzivno za naše mlade nogometaše je na voljo tudi psihologinja, ki izvaja skupinske vaje, z nogometaši pa dela tudi individualno. Poleg tega jim je na voljo še sistem Neurotracker, kjer ob vodstvu klubskega strokovnjaka mladeniči trenirajo prostorsko zaznavanje in sposobnost koncentracije. Prav tako je nogometašem na voljo šolski koordinator, ki skrbi za usklajevanje številnih šolskih in obšolskih obveznosti, kar je mnogo lažje zaradi odličnega sodelovanja v prvi vrsti s Srednjo šolo Domžale in tudi z osnovnimi šolami v naši občini. Tako skupaj z njimi omogočamo našim mladim šolarjem tudi individualne nogometne treninge v dopoldanskem času med tednom, pod pogojem, da uspejo uspešno zaključijo vse šolske obveznosti v preteklem obdobju. Z vratarji se bodo v naslednji sezoni ukvarjali trije dodatni trenerji, ne gre pa pozabiti truda naših vzdrževalcev, ki kljub prostorski stiski, s trdim delom skrbijo, da delo poteka v najboljšim možnih pogojih. V celoti je mlajšim selekcijam na razpolago en fizioterapevt, ob težjih poškodbah in rehabilitacijah pa tudi zdravstvena služba članske ekipe.

nkd 13

Seveda pa ni vse samo v številu, temveč tudi v kakovosti kadra, ki dnevno dela z našimi mladimi nogometaši. Strokovni koordinator Akademije NK Domžale je Jernej Javornik – trener, ki bi si ga na svoji klopi želelo vsaj pol slovenskih prvoligašev. On ima bogate izkušnje tako z delom z mladimi kot s članskim nogometom, obenem pa je eden najperspektivnejših trenerjev v Sloveniji. Mladinsko ekipo vodi Darko Birjukov, trener, ki je s člansko ekipo NK Domžale osvojil Pokal Slovenije in Superpokal, hkrati pa je brez dvoma najtrofejnejši trener mlajših selekcij v zgodovini Slovenije. Njegov pomočnik pa je Juninho, ki ga našim podpornikom in navijačem ni potrebno posebej predstavljati. Nehvaležno je, ker ne morem omeniti vseh, a Jernej, Darko in Juninho so odraz celotnega ustroja MNC NK Domžale. So mešanica znanja, izkušenj, mladosti, zagnanosti, energije in dobre volje ter kakovostne organizacije. Vsem njim bi se ob tej priložnosti posebej zahvalil, saj so oni največji razlog, da smo kot klub tako uspešni in uspemo iz leta v leto dvigovati nivo našega delovanja ter našim mladim nogometašem ponujati vedno boljše in bolj evropsko primerljive pogoje za nogometni in osebnostni razvoj. Poleg tega sami organiziramo številne turnirje za mlajše selekcije ravno smo se tako z najmlajšimi veselili ob Memorialih Tonija Hribarja in Dušana Šetine, vrhunec pa prihaja naslednji vikend, ko bomo ponovno gostili odlične ekipe na Memorialu Mirana Kralja, kamor že od samega začetka prihaja tudi Red Bull Salzburg, kamor je prestopil naš doslej največji biser Benjamin Šeško. Prav tako klub subvencionira odhode na turnirje prav vseh naših selekcij - od najmlajših nogometašev, ki se šele spoznavajo z nogometom, do mladincev, ki se bodo letos že tretjič merili tudi v UEFA Youth League.

Kot pa sem dejal v uvodu, se vse tudi konča pri denarju. Marsikateri klub bi ob imenih kot so Bayern Munchen, Manchester United, Manchester City, Arsenal, Ajax in Inter Milano pomislil samo na „masten“ zaslužek, mi pa smo ves čas mislili na Benjamina in njegov nadaljnji razvoj. Zato sama višina odškodnine ni bilo prvo vodilo, ampak smo skupaj z Benjaminom, njegovim agentom in starši izbrali Salzburg, ki nam je že leta v velik navdih in zgled, zato je tudi redno naš gost na Memorialu Mirana Kralja. Skupaj smo ocenili, da bo to najboljša sredina, kjer bo Benjamin lahko v najboljši meri nadaljeval svoj razvoj. Pri takšnem načinu delovanja smo pionirji v Sloveniji, kar pa je možno zaradi bogatih izkušenj, ki jih imamo na tem področju že vse od začetkov, ko so naš predsednik Stane Oražem, Nenad Protega in Miha Kebe pred petnajstimi leti zastavili načrt dela in razvoja Mladinskega nogometnega centra NK Domžale, do zadnjih let, ko so ta projekt vodili Dejan Dončič, pa nato Simon Rožman, ki je kasneje prevzel člansko ekipo, in sedaj Jernej Javornik, ki trenutno bdi nad našim strokovnim delom v mlajših selekcijah.

nkd 6

Naše vodilo, da našim nogometašem ponudimo najboljše možne pogoje za razvoj, se je ohranilo, ker pa smo v tem času uspeli dvigniti tudi kakovost in delo v članski ekipi, pa se je prilagodil način, kako to dosežemo. Trdno smo prepričani, da je za večino naših mladih nogometašev najbolje, da članska leta dočakajo v našem klubu, odraz tega je tudi tekma 35. kola pravkar končane sezone v Kranju, kjer so igrali Mihelak, Čeh, Kolobarić, Urbančič, Svetlin in Repas - vsi še člani mladinske ekipe - in tekmo z izjemno predstavo v zelo težkih pogojih zmagali s 4:1. Vedno pa obstajajo izjeme in Benjamin je takšen v vseh pomenih te besede, v kar sem prepričan, da bo v prihodnosti pokazal in dokazal tudi v dresu slovenske članske nogometne reprezentance.

Ob pregledu vseh teh argumentov je torej odločitev številnih odličnih mladih slovenskih nogometašev, da se pridružijo Akademiji NK Domžale in svoj razvoj zaupajo našim strokovnjakom, povsem racionalna in smiselna, ter glede na podatke, ki jih imajo na razpolago, tudi najboljša možna. Mi pa si bomo še naprej prizadevali, da njihovo zaupanje upravičimo. In v največji ponos nam bodo fantje iz »Preloga« in »Količevega«, ki brcajo v najboljših svetovnih ligah in smo jim na njihovi nogometni poti uspeli pomagati po naših najboljših močeh.

Gospodu Nejedlyju pa na srce polagam, da preden se v domišljijskih spisih ponovno loti tematike NK Domžale, kljub vsemu pride le nekaj kilometrov iz prestolnice ter se o vsem napisanem tudi na lastne oči prepriča ter o tem povpraša naše trenerje, mlade nogometaše in njihove starše. Do takrat pa se bomo v rumeni družini še naprej trudili, da bomo iz leta v leto našim mladim nogometašem nudili več in boljše. Najboljše.

Lep nogometni pozdrav,
Matej Oražem

esadmulalic logo    Joma  ELPro

 Logo hitD ToursAS DomžaleMG instalaterstvoTG LOGO BREZ OZADJAMetal profilAvtomehanika KvederOrbim KamnikSalomonLavacoNemecIzolacije PevecvalinanovProairDare Kos s.p.SPC ŠkerjanecGM Jagodiclogoaslani tus logobmcound  chio logo jpg RGB